» Главные новости » Борис Колесников: "Олимпийский" должен выйти на самоокупаемость через два года"
Борис Колесников: "Олимпийский" должен выйти на самоокупаемость через два года"

Завершення будівництва на ключових об’єктах абсолютно змінює картину української підготовки до Євро-2012. Це ми бачимо на нових аренах, де успішно пройшли перші матчі. До кінця цього року завершаться будівельні роботи на нових аеровокзалах, які до весни мають збільшити потужності українських аеропортів. Які завдання залишились на останні півроку 2012-го – про це в ексклюзивному інтерв’ю журналу Ukraine2012 розповів Віце-прем’єр-міністр України – Міністр інфраструктури Борис Колесніков. 

Борисе Вікторовичу, 2010-й рік підготовки Ви назвали «спекотним» через шалені темпи будівництва об’єктів. Яким став 2011-й – рік здачі двох арен і трьох терміналів? 

Без перебільшення, 2011-й можна назвати найважливішим роком. Адже у 2012-му році до турніру залишиться п’ять місяців і один тиждень – якби ми не здали головні об’єкти, вже багато речей не можна було б зробити технологічно. Наприкінці року можуть з полегшенням зітхнути всі люди, задіяні в підготовці до Євро. Починаючи з будівельників, які у три зміни працювали на будмайданчиках, і закінчуючи Президентом Віктором Януковичем, який визначив підготовку до чемпіонату одним з трьох національних пріоритетів країни ще у своїй інавгураційній промові. 

У вересні Україні сказав «Браво!» президент УЄФА Мішель Платіні, нещодавно керівник європейської спілки вкотре хвалив наші арени. Як Ви оціните нові стадіони? 

Враження від НСК позитивні. Хоча будувався об’єкт важко – на затисненому майданчику, у стислий термін і без проекту. Тим не менше, це наша гордість. В УЄФА розуміють, що «Олімпійський» – головна арена Євро, фінальна. Тому раніше Мішель Платіні заявляв: не буде стадіону – не буде Євро. Тепер стадіон є – чекаємо на фінал. У листопаді був зіграний перший матч на НСК між збірними України та Німеччини. Результат першої гри – стадіон фартовий. Але чим більше ми зіграємо матчів до чемпіонату, тим краще, злагодженіше працюватимуть системи забезпечення цього складного об’єкта. Тестові випробування будуть проводитись і цього року, і наступного навесні. Відкриття львівського стадіону я вважаю перемогою Львова. Об’єкт зводився справді в рекордний термін. Навесні 2010-го, коли я вперше приїхав інспектувати Львів, ситуація була настільки критичною, що ставили під сумнів проведення європейської першості в нашій державі. Але ми впорались. Після відкриття УЄФА поспішив назвати стадіон одним з найкомфортніших на Євро-2012. Західна Україна отримала спортивний об’єкт, якого регіон ніколи не мав. Подібних арен і в Європі дуже мало. Навіть стадіон німецької «Боруссiї» поступається за класом львiвськiй арені. 

Чи є план розвитку цих об’єктів після 2 липня 2012-го? 

Львівським стадіоном, як і НСК «Олімпійський», і ще кількома об'єктами державної власності, буде керувати спеціально створений концерн «Спортивні арени України». Щодо використання цих арен, то на сьогодні вже підписані контракти з футбольними клубами «Карпати» та «Динамо» (Київ). Львів’яни вже провели перший матч на новому стадіоні. Кияни почнуть грати на НСК «Олімпійський» з наступної весни. Таким чином, новозбудовані арени вже починають заробляти кошти на своє утримання. 

Згідно із стратегією розвитку НСК «Олімпійський», арена має вийти на самоокупність через два роки. У 2012-му заплановані прибутки становлять 110 млн грн при бюджеті стадіону у 120–125 млн грн – з різницею в 10%. Подібні завдання ставимо і перед «Ареною Львів». Загалом же всі чотири арени мають добрячий запас міцності – об’єкти відповідатимуть європейським вимогам ще 30 років. Якщо порівняти їх з аренами 80-х, то це зовсім інші стадіони. Деякі іспанські арени, які готували до чемпіонату світу-82, досі функціонують. Вони не надто зручні для глядачів, особливо «Камп Ноу», але тут досі грають найважливіші матчі євротурнірів. 

Наступні єврооб’єкти, будівництво яких завершується у грудні, – три аеровокзали. Чи сформовані управлінські команди в нових аеропортах? 

Сьогодні в терміналах Донецька, Києва та Львова закінчуються будівельні роботи. Без п’яти хвилин готовий МА «Харків», де завершують роботи на злітно-посадковій смузі. Незабаром проведемо «тихе» відкриття трьох аеровокзалів: поступово запускатимемо одну авіакомпанію, п’ять, десять – крок за кроком запрацюють всі аеропорти. Реальне відкриття відбудеться 25 березня 2012-го, починаючи з літнього європейського розкладу. Тоді гості України зможуть скористатись послугами в повній мірі. Управлінські команди для аеропортів майже сформовані. Хорошу школу має МА «Бориспіль», який сьогодні ділиться досвідом з молодими командами Донецька і Львова. Ми також співпрацюємо з Федеральним Урядом Німеччини, який надає консультативну допомогу в підготовці менеджменту. Підготовка України до Євро-2012 продемонструвала, що ми здатні вирішувати завдання найвищої складності. Ми швидко вчимося, і незабаром будемо пишатися своїми аеропортами. 

До старту Євро залишилось менше півроку. Які пріоритети підготовки визначено на 2012-й? 

Акценти підготовки до Євро наступного року – транспорт і дорожні проекти. У першому півріччі 2012-го важливим завданням визначено запуск швидкісного сполучення між містами-господарями. Сполучення чотирьох приймаючих міст потягами Hyundai – масштабний проект. На перший погляд, зв’язати чотири міста неважко. Та враховуючи те, що наша країна ніколи не переймалась питаннями пришвидшеного руху – це велетенський стрибок для транспортної системи. Тут треба міняти не тільки всю технологію пересування, а й психологію і філософію залізничного персоналу і пасажирів. 

Сьогодні залізниця виконала масштабну модернізацію інфраструктури за усі 20 років незалежності України. Тепер наш пасажир має сісти в комфортний потяг, мати можливість перекусити, скористатись Wi-Fi і добратись до кінцевого пункту в комфортних умовах. Часи, коли провідниця з похмілля намагається потрапити в купе зі склянкою чаю, треба забути назавжди. Можна залишити один екскурсійний потяг для іноземних туристів. Після Євро-2012 Україна щорічно купуватиме по 20–25 швидкісних потягів Hyundai упродовж 6 років. І випускатися вони будуть в Україні. Корейська корпорація нині шукає підприємство, де буде організовано виробництво потягів. 

Найважливіше - 20 грудня урядовій делегації в м.Чангвон було представлено перший швидкісний «Хюндай». Два потяги прибудуть в Україну на початку лютого, після випробування вони будуть першими запущені на Харківський напрям. 

Друге – це дорожні проекти, які необхідно завершити повністю до 30 квітня 2012-го. Наша команда доклала гігантських зусиль для будівництва доріг. Від західних кордонів до Києва після реконструкції вже можна їхати дорогою високої якості. Нещодавно здали ділянку завдовжки понад 80 км – на автотрасі від Києва до російського кордону. Відкрита траса Київ – Житомир. Переконаний, що Україна за 10 років матиме дороги європейського зразка. 

Окрім цього, залишилось 500 маленьких завдань до Євро, які також необхідно вирішити. Важливо навіть, як працюватимуть обмінники. Адже гривня не продається в західних банках, а як продається – то на попереднє замовлення. Якщо більшість фанів забуде купити гривні у своїх банках, уявляєте, що станеться з нашими обмінниками? Такі питання ми обговорюємо в щоденному режимі. 

Українська збірна вже встигла випробувати нові євроарени. Чого Ви очікуєте від футболу на Євро-2012? 

Безумовно, фаворитами турніру є іспанці, чемпіони світу і Європи. У 2012-му можуть проявити себе збірні Німеччини і Франції – сильні команди, які давно голосно про себе не заявляли. Не слід недооцінювати також Англію, яка завжди була сильною. 

Водночас, футбол – дивовижна гра, яка часто демонструє несподіваний фінал. Нам, зокрема, треба більше думати про підготовку нашої збірної. На обох щойно відкритих аренах, НСК «Олімпійський» та «Арена Львів», перші матчі були вдалими. І перший гол у ворота символічно забили українці. Так що я закликаю всіх вболівати за збірну України і бажаю їй успіху.

Источник: Информационный центр "Украина-2012"

 

Читать @footballfans_UA Твитнуть
Loading...
Погода, Новости, загрузка...

  Просмотрено: 72 раз Просмотров: 72 автор: Ed опубликовано:29-12-2011, 11:56  

 
 
 
 
Другие новости
   
 
 
 
 
 
 
Погода, Новости, загрузка...
 
 
Телерансляции
  Футбол
16:40 Чемпионат Испании. Обзор тура
17:05 Чемпионат Италии. Обзор матчей
17:40 Чемпионат Италии. Обзор тура
18:30 Чемпионат Англии. Обзор тура
19:30 Футбол Live. Программа о футболе
20:00 FIFA Ballon d’Or. Программа о футболе
21:00 Футбол Live. Программа о футболе
21:30 Предисловие к Арсенал - Лидс.Футбол Live
21:40 Арсенал - Лидс. Кубок Англии
23:45 Футбольный уикенд. Программа о футболе
00:05 Самые смешные футбольные моменты
00:20 Futbol Mundial. Программа о футболе
00:50 Футбол News
01:05 Чемпионат Испании. Обзор тура
02:05 Чемпионат Англии. Обзор тура
03:00 Футбол News
03:05 Чемпионат Италии. Обзор тура
04:00 Чемпионат Германии. Обзор тура

 
 
 
Опрос
 

UA-football.com
football.ua
sport.ua
iSport.ua
Спорт-Экспрес в Украине
Террикон
Динамомания
Динамо Киев от Шурика
HotSport.com.ua
Фаеры.ру
sport.bigmir.net
sportonline.ua
Championat.com
footballnews.com.ua
football24.ua
fanat.ua


 
 
Партнёры
 
Фаеры.ру, ua-portal.net/sport, 4-4-2.com.ua
 
 
Архив
  Июнь 2012 (1)
Май 2012 (103)
Апрель 2012 (23)
Март 2012 (117)
Февраль 2012 (231)
Январь 2012 (654)