«Футбол 24» представляє анонс матчу 3-го туру Ліги чемпіонів Фейєнорд – Шахтар.

17 жовтня, 21:45, Роттердам, «Фейєнорд»

Головний арбітр: Альберто Ундіано Мальєнко (Іспанія)

Телетрансляція на каналі «Україна» та «Футбол 1», текстова онлайн-трансляція на сайті «Футбол 24».

Шахтарю пощастило з календарем матчів групового раунду Ліги чемпіонів – спарена дуель випала з аутсайдером Фейєнордом. Після двох турів чемпіон Нідерландів з нулем очок і сімома пропущеними голами сповна виправдовує статус андердога групи. Відтак поки Наполі та Манчестер Сіті в очних протистояннях втрачатимуть очки, «гірники» мають шанс відірватися від італійців, з якими наразі розділяють друге місце, та закріпитися у верхній частині квартету.

Посприяти цьому повинна хороша форма донеччан. Від липня команда Паулу Фонсеки поступилася лише Манчестер Сіті, який домінує в АПЛ. Натомість в іншому конкурентному матчі групи заслужено перемогла аналогічного домінанта Серії А Наполі. Харківський успіх став солідною заявкою на вихід у плей-офф.

МС — Шахтар

У внутрішньому чемпіонаті для Шахтаря також все комфортно – лідерство з 7-очковим відривом. В останньому турі «оранжево-чорні» вирвали ефектні 3 пункти у Ворскли. Позитивні емоції та пристойну гру в атаці ніхто не заперечує, але над надійністю оборони потрібно працювати. Тільки дві «сухі» перемоги за 12 турів і 10 пропущених голів. Минулого сезону за весь перший раунд турніру (22 тури) Шахтар пропустив 14.

У неділю «гірники» проведуть відповідальний поєдинок проти Динамо, перемога в якому стрімко знизить коефіцієнт на їхнє чемпіонство майже до одиниці. Однак часу на відновлення буде достатньо, тому тренерський штаб не має жодної потреби берегти основних виконавців у сьогоднішній грі.

Проти Сіті та Наполі Шахтар суттєво підсідав у останній частині матчів, але для Фейєнорда фізики «гірників» повинно вистачити. З травмами серйозних проблем немає. На позиціях Кривцова та Малишева чудово діють інші виконавці, а Дентінью – це просто мінус одна опція для заміни.

ФК Шахтар

У стані Фейєнорда все гірше в плані травмованих футболістів. Особливо в захисті, особливо в центрі. Наприкінці вересня «вилетіли» Боттегін і ван дер Хейден, а в суботу зазнав ушкодження Тапія. Для Джованні ван Бронкхорста залишився лише один варіант пари центрбеків: молодий Сен-Жюст та ван Беєк, який нещодавно вийшов із лазарету. У неділю на тренуванні травмувався фулбек Дікс, однак це нідерландців лякає найменше, адже на правому фланзі оборони успішно грає Амрабат.

Кадрові проблеми в захисті, а ефективності не вистачає в нападі. Перед приїздом Шахтаря на «де Куйп» Фейєнорд вперше з 2007 року не забив жодного гола в двох поспіль домашніх матчах Ередивізі. Загалом роттердамці пішли з поля без забитих м’ячів у 3 з 4 останніх матчів чемпіонату, через що протягом місяця набрали лише 4 очки. Відставання від лідируючого ПСВ складає 5 залікових балів.

Фейенорд

«Сухість» в атаці можна спробувати списати на відсутність найкращого бомбардира минулого чемпіонського сезону Йоргенсена. Данець тільки-тільки відновився після травми, тому не може зіграти весь матч. У суботньому поєдинку проти Зволле Ніколай повернувся на заключні 30 хвилин, схожого таймінгу його заміни варто очікувати і сьогодні. А з перших хвилин захист Шахтаря спробує потурбувати тріо в складі головної ударної сили Бергейса та двох літніх новачків Боетіюса та Ларссона, які прийшли з Генка та Херенвена відповідно.

Шахтар поїхав у Нідерланди за перемогою – тут двох думок бути не може. На переповненому роттердамському «Казані» українців зустрінуть гаряче, уникнути тиску від одних із найдикіших фанів Західної Європи не вдасться. З іншого боку, доречно буде процитувати Жозе Моурінью, який «ніколи не чув від футболістів, що атмосфера на чужому стадіоні може бути занадто потужною».

Донецька команда сьогодні повинна набирати максимальну кількість очок. Інший результат, безсумнівно, сприйматиметься за невдачу та поставить під загрозу місце в плей-офф Ліги чемпіонів. Фейєнорду, в свою чергу, необхідно обов’язково чіплятися за очки. Вболівальники в праві сподіватися на якісний відкритий футбол, а українці – на європейську вікторію.

Орієнтовні склади

Фейєнорд: Джонс – Амрабат, Ван Беєк, Сен-Жюст, Хапс – Торнстра, Ель-Ахмаді, Вільєна – Бергейс, Боетіюс, Ларссон.

Шахтар: Пятов – Бутко, Ордець, Ракицький, Ісмаїлі – Степаненко, Фред – Марлос, Тайсон, Бернард – Феррейра.

Джерело: football24