13 тур УПЛ. 19:30. Київ, НСК «Олімпійський». Телетрансляція – канал «2+2». Головний арбітр – Віталій Романов.

Динамо — Шахтар

Перед черговим «Класичним» Шахтар і Динамо знаходяться на вершині турнірної таблиці чемпіонату, але розділяє їх аж 7 пунктів. Донеччани комфортно лідирують, а от кияни вже солідно відстають. Очне протистояння може як повернути інтригу в чемпіонську гонку, так і поховати її.

Справи Динамо

Динамо втрачає очки в трьох останніх матчах першості. Минулого вікенду команда Олександра Хацкевича ні з чим повернулася з Одеси – Чорноморець не дозволив розгулятися в атаці та скористався помилками київської оборони. Посеред тижня «біло-сині» намагалися покращити настрій у Лізі Європи, однак Янг Бойз знову засмутив столичних вболівальників, втримавши нічию.

Більше того, єврокубкове протистояння принесло порцію негативу – травмувалися Сидорчук і Віда. Сергій сьогодні точно не зіграє, а участь Домагоя під питанням. Також не зрозуміло, чи готовий вийти на поле Хачеріді, який лише напередодні повернувся в загальну групу. Навіть не в ідеальних фізичних кондиціях основна пара центрбеків, скоріш за все, з’явиться в старті, адже довіряти вирішальний матч осені Кадару та Пантічу – сумнівний задум.

Микола Морозюк

Відсутність Циганкова тренерський штаб знову спробує вирішити за рахунок Морозюка. Янг Бойз забивав не без його допомоги, проте в атаці Микола генерував певну гостроту. На позицію Сидорчука опуститься Гармаш, а Мораєс мав би вийти в пару до Мбокані. Гра проти Шахтаря з двома форвардами в очах Хацкевича може виглядати авантюрно, однак втрачати буквально немає чого.

Справи Шахтаря

У Шахтаря з кадрами все стабільно. Кривцов і Малишев досі в лазареті, але втрата цих гравців не стала для команди великою проблемою. Фред набрав прекрасну форму та демонструє відповідний футбол, Бутко не дає приводів згадувати про Срну, а Феррейра справно забиває.

Однак до «гірників» є претензії – вони дуже рідко йдуть з поля без пропущеного м’яча. У минулому турі Ворскла забила двічі, перед тим стільки ж влетіло від Зірки, у вівторок вже на 8 хвилині шокував Фейєнорд. Комада компенсовує провали в обороні власними голами, але неприємна тенденція зберігається.

Голландською перемогою донеччани зробили велику заявку на єврокубкову весну і зберегли хороші шанси на вихід з групи. Сьогодні в них є можливість створити для себе ідеальні турнірні умови в чемпіонаті та до зими повністю сконцентруватися на Лізі чемпіонів. Виїзд у Роттердам був досить виснажливим, але часу на відновлення достатньо, крім того, у Динамо його на два дні менше. На газон «Олімпійського» зі стартових хвилин вийде вся оптимальна «одинадцятка» Шахтаря, Паулу Фонсека навряд чи здивує.

Головні дуелі

Ключове протистояння розгорнеться в центрі поля, де Гармаш та Буяльський боротимуться проти Фреда. Не менш цікаво буде спостерігати за битвою на фланзі між Морозюком та Ісмаїлі. Бразилець проводить на височенному рівні матч за матчем, тому завдання Миколи – змусити візаві працювати на оборону та позбавити його можливостей вільно бігати вперед. Ну і третя дуель, на яку слід звернути увагу, відбудеться за участю Мбокані та Ордеця. Порівняно з літом Дьємерсі помітно здав, але його вміння притримати м’яч і необов’язкові нервові фоли Івана можуть суттєво допомогти господарям.

Шахтар зазнав єдиної поразки в чемпіонаті у другому турі, коли Харків спостерігав за виїзним тріумфом Динамо. На фоні результату Суперкубку та зміни «динамівських» тренерів тоді також всі ставили на донеччан. Вийшло по-іншому – Мбокані приніс киянам мінімальну перемогу. Тому завчасно віддавати 3 очки «оранжево-чорним» вкрай необачно, навіть враховуючи всі очевидні розклади перед стартовим свистком.

Орієнтовні склади

Динамо: Коваль – Кендзьора, Віда, Хачеріді, Піваріч – Морозюк, Гармаш, Буяльський, Гонсалес – Мораєс, Мбокані.

Шахтар: Пятов – Бутко, Ордець, Ракицький, Ісмаїлі – Степаненко, Фред – Марлос, Тайсон, Бернард – Феррейра.