Важка перемога збірної України...Ніхто й не очікував, що буде легко. Косовари зіграли в притаманному для себе стилі – проти них було важко абсолютно всім суперникам в цій групі. Україна мусила терпіти, вичікувати помилки гордого суперника, поступово нарощуючи темп. Голим класом цю команду здолати українці не могли.

В першому таймі добре працював лівий фланг збірної України. Принаймні, загроза воротам Уйкані виникала або після ударів, або після прострілів Євгена. Вінгер «Шальке» дуже вміло загострював кути, хоча на фоні високого відсотка володіння м’ячем ці моменти не виглядали навалою, не зумовлювали постійного тиску на захисні редути косоварів.

Суперник же добре вибігав в контратаки. Варто почати з того, що саме господарі першими створили гостроту. Удар Целіни в районі 14-ї хвилини змусив П’ятова втрутитися в гру. Надокучали й прориви Рашіци. Лише потім вибухнув Коноплянка – зміщення до центру і сильний удар. Але Уйкані вистояв.

Далі воротар збірної Косова відбив ще один чи два подібних удари Коноплянки. А одного разу господарям поталанило – м’яча прийняла на себе стійка (хоча перед тим зіграв Уйкані). Кравець опинився на добиванні, але м’яч влучив до нього і відлетів, наче від дерева.

Прохід і удар Мурічі з лівого краю штрафного майданчика нагадав українцям про те, що варто концентрувати увагу й на захисті. Кілька разів біля воріт Косова була гаряче після подач / прострілів з флангу. Але ні Кравець, ні Ярмоленко, ні Гармаш з Сидорчуком замкнути передачі не змогли.

На другий тайм Андрій Шевченко випустив Марлоса, прибрав Кравця, а на позицію центрального нападника перемістив Ярмоленка Андрія. Проте не ця комбінація стала запорукою успіху. Особливих змін гра збірної України не зазнала. Спочатку був удар Коноплянки після відсіку м’яча, а потім – гол. Звичайно ж, в результаті активності Євгена. Вінгер отримав від Ротаня передачу, з правої виконав навіс на дальню стійку, Гармаш боровся за м’яч, але пробити не зумів. Зате завадив акцентовано зіграти опонентові. Від голови (чи плеча) Пачаради снаряд залетів до сітки воріт. Відлягло від серця. Критично важливо було забити саме зараз.

Шевченко відразу освіжив центр поля, випустивши Тараса Степаненка. За такої гри при вельми важких погодних умовах важливо було уберегти себе від простих, але наполегливих спроб суперника буквально протаранити захист українців. Власне, зовсім без «валідолу» не обійшлося – чого вартий хоча б прохід та удар Рашані.

Проте сил для того, аби продовжити в тому ж темпі (чи наростити ритм) у косоварів не вистачило. Наприкінці матчу вже відчувалася різниця між класами команд – і українці скористалися своєю перевагою. Спочатку був ще один момент Коноплянки, непогано після подачі кутового пробив Ордець, а потім… Коноплянка подав зі штрафного, м’яч полетів на протилежний фланг на Караваєва, той подав до штрафного майданчика, Степаненко головою зупинив політ кулі, надавши змогу Ярмоленку забити черговий свій гол – 32-й у футболці збірної. Андрій наближається до бомбардирського показника Шевченка…

Але зараз головне – командних три очки. Зважаючи на те, що хорвати в паралельному поєдинкові втратили два бали, перспективи в України вималювалися вельми непогані.

Відбір до ЧС-2018. Група І. 9-й тур
6-е жовтня. Албанія. Шкодер. Стадіон «Лоро Борічі»
Арбітр – Крейг Поусон (Англія)

Косово — Україна 0:2
Голи: Леар Пачарада (автогол) 60, Андрій Ярмоленко 88

Косово: Самір Уйкані – Мергім Войвода, Амір Ррахмані, Байрам Яшаніца, Леарт Пачарада – Хекуран Крюезіу (Ельбасан Рашані 53), Бесар Мусоллі (Фламур Кастраті 83) – Бесар Халімі – Мілот Рашіца, Берсат Целіна – Ведат Мурічі (Атде Нухіу 70)

Україна: Андрій П’ятов – Олександр Караваєв, Євген Хачеріді, Іван Ордець, Микола Матвієнко – Руслан Ротань (Тарас Степаненко 63), Сергій Сидорчук, Денис Гармаш – Андрій Ярмоленко, Євген Коноплянка (Віталій Буяльський 88) – Артем Кравець (Марлос 46)

Попередження: Хекуран Крюезіу 45, Бесар Халімі 86 — Артем Кравець 42, Іван Ордець 56